Първият международен форум за правата на Майката природа беше открит на 01.06.2016г с автентична церемония на местните племена и концерти, като част от фестивала Пача Мама. Форумът предостави пространство за размисли и анализ от страна на експерти, многобройни неправителствени организации, представители на властите и активисти, които обсъждаха спешните мерки, които трябва да предприемем, за да защитим планетата, нашия общ дом.

12

Философията е простичка: „Дотук с лъжите и насилствената намеса на бизнеса в името на общото благо.”

Пазителите на земята и традицията от пет континента се обединиха на този форум. Беше създадена работна група за набюдение на Универсалната декларация за Правата на земята. Когато много интереси се намесят, не е лесно да се постигне целта. Правителствените представители дадоха дума и подписаха споразумение за подкрепа. Основната тема на фестивала беше: „Земята е живо същество“.

В тематичния форум взеха участие Леонардо Боф (Бразилия), Вандана Шива (Индия), Шанън Бигс (САЩ), Мумта Ито (Шотландия), Самду Четри (Бутан) и мексиканците Алберто Рус, Лаура Кури, Виктор Толедо и Арнолд Рикалде.

„Ние сме капките в една река, семената на всички плодове, искриците в един и същ огън, ходещи по земята.“

Фестивалът се състоя в Пласа де Торос, Мексико, където музиката се превърна в инструмент за подкрепа и вдъхновение. Сред музикантите бяха артисти като Роко Пачукоте, Атерсиопеладос, Келсо Пиня, и много други, които свириха в продължение на 12 часа музика за планетата.

Присъстваха организации с близки каузи, като Грийнпийс, Spiritual vegans и други. По време на фестивала се събираха подписи за закона за водите.

Реч на  Свами Парамадвейти от Международния форум за правата на Майката природа, Мексико, 03. юни, 2016г, Презентация на Обединените нации на духа (нна испански):