На 5 май 2015г. първият часки фестивал в САЩ беше представен в Денбъри, щата Кънектикът. Гостите на часки фестивала получиха информация за Инициативата за Правата на Природата от Зеления център в Денбъри, създаден с усилията на бхактите от Вринда Североизток, Световния Пакт за Осъзнатост – международна мрежа от защитници за природата, Occupy Danbury – локална група от активисти, бореща се срещу социалното и икономическото неравноправие, местни доброволци, артисти, танцьори на автентични танци, активисти и повече от 150 гости.

Часки фестивалите са международни събития, събирания на осъзнати хора на изкуството, активисти и общности, обединени в разпространяването на идеите за защитата на природата и опазването на културата. Денят започна с демонстрация на Йога Инбауд от матаджи Йогешвари Деви Дави от Вринда Североизток и продължи с представления на автентични танци, музика от Андите, осъзната поезия и музикално изпълнение с ударни инструменти. Изпълнителните и участващите групи бяха Полинезийската танцова трупа, Никол Джийн, Дейвид Грийнбърг, Джулиан Картрайт, киртан група, група Drum Circle от университета “Западен Кънектикът”, Еку-часки, група Station, киртан, група по автентични ирландки танци, Фред Бол, The Red Hots, Toro Blues Band, The Atom Family, Three Legged Dog, Midnight Blues Band и Al Rivoli.

Събитието беше чудесна възможност за различни огранизации и активисти да представят техните идеи и послания на събралите се гости. Основният фокус на събитието беше събирането на подписи за проекта „Правата на Майката Земя”, международна инициатива, целяща офицалното признаване на правата на природата. Хората от общността на Вринда Североизток очакват с нетърпение да продължат в бъдеще дейността си съвместно с организации от осъзнати хора и активисти за да предават посланието на защита на природата и осъзнат начин на живот.

За да научите повече за часки фестивалите и проектите за защита на природата в Кънектикът, Ню Йорк, Ню Джърси, Масачузец и Ню Хемшир, можете да изпратите покана за приятелство на Vrinda Northeast във фейсбук или имейл на vrindanortheast@gmail.com.

Снимки от часки фестивала: